Bang Bang Chicken – Kryddig och Smakrik Kyckling

254910

Bang Bang Chicken är en klassisk asiatisk rätt som kombinerar kryddig hetta och en härlig syra i en perfekt balans. Denna rätt är känd för sin smakrika sås baserad på soja, chiliolja, och balsamvinäger, som omsluter den saftiga kycklingen. Toppad med rostad sichuanpeppar och sesamfrön, blir Bang Bang Chicken en riktig smakbomb som kommer att imponera på alla vid middagsbordet

254910

Bang bang chicken

Bang bang-kyckling: en symfoni av smaker där mör kyckling möter en pikant, lätt söt sås med tydliga asiatiska undertoner. Texturen är oemotståndlig – den saftiga kycklingen mot det krispiga salladsbladet skapar en dynamisk upplevelse. En rätt som lekfullt balanserar sötma, hetta och syrlighet. Ett oväntat men angenämt möte mellan traditionell asiatisk matlagning och modern street food.
4 av 1 röst
Total tid 45 minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Kinesiskt
Portioner 4 pers
Kalorier 400 kcal

Ingredienser
  

  • 600 g kycklingfilé
  • 7 dl vatten
  • 1 gurka
  • 2 salladslökar strimlade
  • 1 tsk sichuanpeppar
  • ½ dl rostade sesamfrön
  • SÅS
  • ½ dl buljong (från kycklingkoket
  • ½ dl chiliolja
  • 3 msk japansk soja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 msk sesamolja

Instruktioner
 

  • Lägg kyckling och smulad buljong i en kastrull och häll på vatten. Koka tills kycklingen är genomkokt, ca 15 min (spara lite av buljongen till såsen).
  • Ta upp kycklingen och låt svalna. Banka på kycklingen med t ex en kavel och dela den sen till tunna strimlor. Skär gurkan i tunna stavar och lägg över kyckling och gurka i portionsskål
  • Blanda ingredienserna till såsen och häll över kycklingen och gurkan.
  • Rosta sichuanpepparn i en het panna i någon minut (se till så att det inte bränns) och mortla till ett fint pulver. Plocka gärna bort de hårda fröna, som inte är så angenäma att tugga på.
  • Toppa kycklingen med salladslök, sichuanpeppar och sesamfrön. Servera med ris (eller nudlar).

Anteckning

Till servering
ris eller nudlar
Keyword Fågel

Tips och Variationer

Om du vill göra din Bang Bang Chicken ännu mer smakrik kan du prova att tillsätta en liten sked jordnötssmör i såsen för en extra krämig textur och smak. Om du vill ha mer hetta, justera mängden chiliolja efter eget tycke. För en vegetarisk version kan du enkelt ersätta kycklingen med tofu för en härlig variation. Du kan också byta ut gurkan mot andra fräscha grönsaker som paprika eller morot för ännu mer crunch.

Serveringsförslag

Bang Bang Chicken serveras bäst med ångande ris eller nudlar för en komplett måltid. För att komplettera smaken kan du lägga till en fräsch sallad med avokado eller tärnade tomater. En kall asiatisk öl eller ett glas jasminte passar utmärkt till denna smakrika rätt.

Förvaring och Hållbarhet

Bang Bang Chicken kan förvaras i kylskåp i en lufttät behållare i upp till 2 dagar. För bästa resultat rekommenderas att förvara såsen och kycklingen separat om du planerar att frysa rätten. När du värmer upp rester, gör det försiktigt på låg värme för att bevara smaken och texturen på kycklingen.

Vanliga Frågor

Kan jag förbereda Bang Bang Chicken i förväg?
Ja, denna rätt är perfekt att förbereda i förväg. Förbered såsen och koka kycklingen några timmar innan servering och låt smakerna sätta sig i kylskåpet. Tillsätt gurka och sesamfrön precis innan servering för att bevara deras fräschör.

Vad kan jag använda istället för sichuanpeppar?
Sichuanpeppar ger en unik smak med en mild bedövande känsla på tungan. Om du inte har sichuanpeppar kan du ersätta den med svartpeppar eller en mild chili för att få lite hetta, men du kommer att missa den typiska känslan från sichuanpeppar.

Kan jag använda kycklingbröst istället för kycklingfilé?
Ja, kycklingbröst fungerar bra istället för kycklingfilé. Kycklingbröst är magrare, men resultatet blir fortfarande saftigt och smakfullt när det blandas med den kryddiga såsen.

En kommentar på “Bang Bang Chicken – Kryddig och Smakrik Kyckling”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating