Fettisdagen, en älskad tradition i Sverige och många andra delar av världen, är dagen då vi unnar oss den ljuvliga semlan. Denna dag har en lång och intressant historia, och dess firande har utvecklats genom åren.
En historisk bakgrund
Fettisdagen infaller alltid på tisdagen sju veckor före påsk, och markerar den sista dagen av fastlagen, de tre dagar som föregår den kristna fastan. Namnet ”fettisdag” kommer från ordet ”fet”, vilket syftar på den rikliga och feta mat som traditionellt åts denna dag. Tanken var att man skulle äta upp sig ordentligt innan den 40 dagar långa fastan, då man traditionellt avstod från kött och andra rika livsmedel.
Traditionen med att fira fettisdagen sträcker sig långt tillbaka i tiden, och har rötter i både hedniska och kristna traditioner. Under medeltiden var det vanligt att man åt en slags vetebröd med mandelmassa och varm mjölk. Denna föregångare till dagens semla kallades för ”hetvägg”.
Semlans utveckling
Semlan, som vi känner den idag, har genomgått en intressant utveckling. Från att ha varit ett enkelt vetebröd med mandelmassa, har den förvandlats till en krämig och smakrik delikatess. Under 1900-talet blev det allt vanligare att man fyllde semlan med vispad grädde, vilket gav den dess karakteristiska utseende och smak.
Idag finns det en mängd olika varianter av semlan. Allt från den klassiska semlan med mandelmassa och grädde, till mer moderna varianter med choklad, bär eller andra spännande smaker. Det finns till och med semmelwraps, semmelglassar med mera. Det finns väldigt få begränsningar till vad man kan göra med en semla.

Fettisdagen idag
Idag är fettisdagen framför allt en dag då vi unnar oss något gott. Semlan har blivit en symbol för denna dag, och bagerier och konditorier runt om i landet tävlar om att skapa den bästa semlan. Många väljer också att baka sina egna semlor hemma, vilket ger en extra dimension till firandet.
Fettisdagen är också en social tillställning. Många passar på att fika tillsammans med vänner och familj, och njuta av en semla i gott sällskap. På arbetsplatser runt om i Sverige är det nästan en självklarhet att det bjuds på semlor denna dag.
Även om den religiösa betydelsen av fettisdagen har minskat, lever traditionen vidare som en folklig högtid. Semlan har blivit en del av vår kulturella identitet, och fettisdagen är en dag då vi samlas för att njuta av denna ljuvliga bakelse.