Fräsch, somrig och med perfekt balans mellan sött, salt och krämigt – denna jordgubbssallad med avokado, fetaost & kanderade pekannötter är en riktig smakfest.
Sallad
180 g babyspenat
1 liten rödlök, halverad och tunt skivad
375 g jordgubbar, skivade (ca 15 stora)
2 avokador, kvartade och skivade
120 g fetaost, smulad
Kanderade pekannötter
15 g osaltat smör (ca 1 msk)
3 msk strösocker
2,5 dl pekannötter, grovt hackade
Vallmofrödressing
1 msk finhackad schalottenlök (fransk lök)
2,5 msk vitvinsvinäger
5 msk olivolja
1,5 msk majonnäs
1 msk strösocker
1 msk vallmofrön
¾ tsk salt
¼ tsk svartpeppar
Lägg alla ingredienser till dressingen i en burk med lock.
Skaka ordentligt och låt stå minst 10 minuter (kan förvaras i kylen i upp till en vecka).
Lägg smör och socker i en non-stick stekpanna på medelhög värme.
När smöret smält, tillsätt nötterna.
Rör om i cirka 5 minuter – sockret blir först sandigt, men smälter sedan till karamell.
När sockret smält helt, låt koka i ytterligare 2 minuter.
Häll ut nötterna på bakplåtspapper och låt svalna. Bryt isär dem när de har kallnat.
Lägg spenat och rödlök i en stor skål. Ringla över ca 3 msk dressing och blanda.
Lägg 1/3 av spenatblandningen i ett serveringsfat eller skål.
Strö över 1/3 av jordgubbarna, avokadon, fetaosten och nötterna. Ringla lite dressing över.
Upprepa med ytterligare 1/3 av ingredienserna två gånger till.
Servera direkt!
Hitta det online: https://recepteria.se/jordgubbssallad/