Kalops är en älskad klassiker i det svenska köket som är både mustig och mättande. Den här köttgrytan kokas långsamt för att få fram de bästa smakerna från nötköttet, rotfrukterna och de kryddor som sätter en härlig prägel på rätten. Med sin fylliga sås, som får sin karaktär från öl, buljong och en blandning av rotfrukter som morötter, palsternacka och kålrot, är kalops en rätt som sprider värme och hemtrevnad
Innehållsförteckning

Kalops med Rotfrukter
Ingredienser
- 3 msk olivolja
- En matsked smör
- 1 kg köttgryta kött
- 3 vitlöksklyftor hackad
- 1 medelstor lök tärnad
- 1 burk eller flaska öl
- 6 dl nötkött buljong mer efter behov
- 1 msk Worcestershire sås
- 2 msk tomatpuré
- 1 1/2 tsk socker
- 1/2 tsk paprika
- 1/2 tsk salt
- Nymalen svartpeppar
- 2 morötter grovt skivade
- 2 palsternackor grovt skivade
- 1 liten kålrot grovt skivade
- 2 msk mjöl tillval
Instruktioner
- Hetta upp olja och smör i en kastrull och bryn nötkött. Ta av nötkött från pannan, kasta i vitlök och lök och koka tills mjuknat, ca 3 minuter.
- Häll i öl, nötkött buljong, Worcestershiresås, tomatpuré, socker, paprikapulver, salt och lite peppar.
- Lägg tillbaka nötkött i grytan, locket på och låt sjuda på svag värme tills köttet är mycket mört, 1 1/2 till 2 timme. Om vätskenivån blir för låg, tillsätt mer buljong om det behövs.
- Tillsätt morötter, palsternackor och rovor och fortsätta att sjuda tills grönsakerna är mjuka och vätskan reduceras, ca 30 minuter.
Anteckning
Tips och Variationer
För att göra din kalops ännu mer smakrik kan du byta ut öl mot ett gott rödvin för en mer komplex och djup smak. Om du vill ge grytan en extra kick kan du tillsätta lite extra senap eller en nypa torkad timjan. För en vegetarisk version kan du använda en köttfri alternativ, såsom svamp eller bönor, istället för nötkött. Tänk på att anpassa koktiden för de alternativa ingredienserna.
Serveringsförslag
Kalops är perfekt att servera med kokt potatis eller ett krämigt potatismos som får suga upp den härliga såsen. Om du vill göra måltiden ännu mer komplett kan du lägga till inlagd gurka eller en fräsch grönsallad med en syrlig vinägrett för att balansera de rika smakerna.
Förvaring och Hållbarhet
Kalops håller sig i kylskåp i upp till 3 dagar. För att förvara den på bästa sätt, se till att förvara grytan i en lufttät behållare. Om du vill frysa in kalopsen kan du göra det i upp till 3 månader. När du värmer upp den, tillsätt eventuellt lite extra buljong för att justera konsistensen på såsen.
Vanliga Frågor
Kan jag använda annat kött än nötkött?
Ja, du kan ersätta nötkött med exempelvis fläskkött eller lammkött, men tänk på att koktiden kan behöva justeras beroende på vilket kött du väljer. Se till att köttet blir mört och genomkokt.
Vad gör jag om grytan blir för lös?
Om din kalops blir för lös kan du reda den med lite mjöl eller majsstärkelse. Blanda mjölet med lite vatten och tillsätt långsamt till grytan under omrörning, och låt sjuda i några minuter tills du får den önskade konsistensen.
Kan jag använda en tryckkokare för att snabbare laga kalops?
Ja, det går bra att laga kalops i en tryckkokare. Då minskar tillagningstiden avsevärt. Följ samma instruktioner som för den långsamma tillagningen, men anpassa koktiden till cirka 40-45 minuter i tryckkokaren.