Skriv ut

Kalops med Rotfrukter

5 Stjärnor 4 Stjärnor 3 Stjärnor 2 Stjärnor 1 Stjärna

Inga recensioner

Ett robust, tidsödande mästerverk. Nötköttet, smältande mört efter timmar av simrande, badar i en rustik buljong smaksatt med kryddpeppar och lagerblad. Rotfrukterna – morot, lök – bidrar med en jordnära sötma som balanseras perfekt av köttets djup. En svensk klassiker; ett bevis på tålamodets belöning.

Ingredienser

Skala
  • 3 msk olivolja
  • En matsked smör
  • 1 kg köttgryta kött
  • 3 vitlöksklyftor (hackad)
  • 1 medelstor lök (tärnad)
  • 1 burk eller flaska öl
  • 6 dl nötkött buljong (mer efter behov)
  • 1 msk Worcestershire sås
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 1/2 tsk socker
  • 1/2 tsk paprika
  • 1/2 tsk salt
  • Nymalen svartpeppar
  • 2 morötter (grovt skivade)
  • 2 palsternackor (grovt skivade)
  • 1 liten kålrot (grovt skivade)
  • 2 msk mjöl (tillval)

Instruktioner

  1. Hetta upp olja och smör i en kastrull och bryn nötkött. Ta av nötkött från pannan, kasta i vitlök och lök och koka tills mjuknat, ca 3 minuter.
  2. Häll i öl, nötkött buljong, Worcestershiresås, tomatpuré, socker, paprikapulver, salt och lite peppar.
  3. Lägg tillbaka nötkött i grytan, locket på och låt sjuda på svag värme tills köttet är mycket mört, 1 1/2 till 2 timme. Om vätskenivån blir för låg, tillsätt mer buljong om det behövs.
  4. Tillsätt morötter, palsternackor och rovor och fortsätta att sjuda tills grönsakerna är mjuka och vätskan reduceras, ca 30 minuter.

Anteckningar

Hackad färsk persilja, till garnering

Näringsinnehåll

0
Vi skulle gärna vilja höra dina tankar, vänligen kommentera.x
()
x