Underbar husmanskost som kommer gå hem hos hela familjen. Goda köttbullar serveras med ett krämigt potatismos, lingon och picklad gurka.
Total tid:45 minutes
Portioner:4 pers 1x
Kategori:Huvudrätt
Cuisine:Skandinavisk
Ingredienser
Skala
Köttbullar
1 st gul lök
2 msk mat & bak smör
1 dl ströbröd
1,5 dl mjölk
1 st ägg
2 msk kalvfond
1 tsk dijonsenap
500 g blandfärs
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 krm kryddpeppar
1 msk olivolja
1 msk mat & bak smör
Potatismos
800 g mjölig potatis
1/2 tsk salt
2 dl mjölk
50 g mat & bak smör
1 krm salt
1 krm svartpeppar
Inlagd gurka
1/2 st gurkor
1,5 dl vatten
1/2 dl ättiksprit (12 %)
1/2 dl strösocker
Tillbehör
200 g rårörda lingon
Instruktioner
Skiva gurkan tunt och lägg den i en skål. Koka upp vatten, ättika och socker i en kastrull. Låt svalna och slå sedan lagen över gurkan. Låt dra i ca 1 tim.
Skala potatisen och koka den mjuk i saltat vatten.
Skala och finhacka lök och stek den mjuk i smör i en panna.
Vispa samman ströbröd, mjölk, ägg, kalvfond och senap i en skål och låt svälla i 5 min.
Tillsätt färs, stekt lök, salt, peppar och kryddpeppar i skålen och blanda om till en jämn smet.
Rulla medelstora köttbullar och lägg dem på en ren skärbräda. Stek köttbullarna runt om i olja och smör i ca 6-7 min.
Sila av potatisvattnet och tillsätt mjölk och smör till den kokta potatisen. Vispa ihop till ett mos och smaka av med salt och peppar.
Servera köttbullarna med potatismos, inlagd gurka och rårörda lingon.