Letar du efter en enkel men smakrik vardagsrätt med det lilla extra? Då är ugnsbakad kyckling med klibbig honung- och sojaglaze precis vad du behöver.
1,2 kg kycklinglår eller klubbor med ben och skinn (5–6 bitar)
1 rödlök, skalad och skuren i klyftor
3 vitlöksklyftor, finhackade eller pressade
3 msk honung
3 msk japansk soja (eller kinesisk)
1 msk äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger
1 tsk sesamolja
½ tsk svartpeppar
Sesamfrön
Färsk koriander (eller annan grön topping som salladslök, persilja eller gräslök)
Förvärm ugnen till 200°C (180°C varmluft).
Förbered formen: Klä en ugnsform med aluminiumfolie och därefter bakplåtspapper. Formen ska vara lagom stor – kycklingen ska inte ligga för glest (då torkar glazen) och inte för trångt (då blir den inte klibbig).
Blanda glazen: Rör ihop alla ingredienser till glazen i en skål.
Lägg i formen: Lägg lök och kyckling med skinnsidan nedåt i formen. Häll glazen över allt.
Ugnsstek i 50–60 minuter:
Stek i 25 minuter.
Vänd kycklingen och stek i ytterligare 25–35 minuter, tills kycklingen är gyllene och glazen har blivit klibbig och sirapsaktig.
Om glazen inte tjocknat tillräckligt: Ta ut kycklingen, sätt in formen utan kyckling i några minuter till – glazen reduceras snabbt.
Vänd & glasera: Vänd kycklingen igen och ”squidga” runt i glazen så att den täcks helt. Skeda gärna extra glaze över.
Servera: Servera med ris och ångade grönsaker. Toppa med sesamfrön och färsk koriander.
Hitta det online: https://recepteria.se/kyckling-med-klibbig-honung/