Skriv ut

Ugnsbakad kyckling med klibbig honung- och sojaglaze

5 Stjärnor 4 Stjärnor 3 Stjärnor 2 Stjärnor 1 Stjärna

Inga recensioner

Letar du efter en enkel men smakrik vardagsrätt med det lilla extra? Då är ugnsbakad kyckling med klibbig honung- och sojaglaze precis vad du behöver.

Ingredienser

Skala

Kyckling

1,2 kg kycklinglår eller klubbor med ben och skinn (56 bitar)
1 rödlök, skalad och skuren i klyftor

Glaze

3 vitlöksklyftor, finhackade eller pressade
3 msk honung
3 msk japansk soja (eller kinesisk)
1 msk äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger
1 tsk sesamolja
½ tsk svartpeppar

Till servering (valfritt)

Sesamfrön
Färsk koriander (eller annan grön topping som salladslök, persilja eller gräslök)

Instruktioner

  1. Förvärm ugnen till 200°C (180°C varmluft).

  2. Förbered formen: Klä en ugnsform med aluminiumfolie och därefter bakplåtspapper. Formen ska vara lagom stor – kycklingen ska inte ligga för glest (då torkar glazen) och inte för trångt (då blir den inte klibbig).

  3. Blanda glazen: Rör ihop alla ingredienser till glazen i en skål.

  4. Lägg i formen: Lägg lök och kyckling med skinnsidan nedåt i formen. Häll glazen över allt.

  5. Ugnsstek i 50–60 minuter:

    • Stek i 25 minuter.

    • Vänd kycklingen och stek i ytterligare 25–35 minuter, tills kycklingen är gyllene och glazen har blivit klibbig och sirapsaktig.

    • Om glazen inte tjocknat tillräckligt: Ta ut kycklingen, sätt in formen utan kyckling i några minuter till – glazen reduceras snabbt.

  6. Vänd & glasera: Vänd kycklingen igen och ”squidga” runt i glazen så att den täcks helt. Skeda gärna extra glaze över.

  7. Servera: Servera med ris och ångade grönsaker. Toppa med sesamfrön och färsk koriander.

Näringsinnehåll

0
Vi skulle gärna vilja höra dina tankar, vänligen kommentera.x
()
x