Skriv ut

Sjömansbiff med Kött, Potatis och Löksås

Sjömansbiff

5 Stjärnor 4 Stjärnor 3 Stjärnor 2 Stjärnor 1 Stjärna

Inga recensioner

Sjömansbiff är en riktig husmansfavorit som har sin grund i svenska traditioner. Med mustiga köttbitar, potatis och lök som långsamt kokas i en smakrik buljong får du en rätt som passar lika bra till söndagsmiddagen som till vardags. Detta recept guidar dig till att laga en autentisk sjömansbiff som gör att hela familjen vill ha mer.

Ingredienser

Skala
  • 600 g nötkött (ryggbiff eller innanlår, skuret i skivor)
  • 1 kg potatis (skalad och skivad)
  • 2 gula lökar (skivade)
  • 3 dl mörk öl (gärna porter eller mörk lager)
  • 3 dl köttbuljong
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk torkad timjan
  • 50 g smör
  • Salt och peppar efter smak
  • Färsk persilja för garnering
  • Inlagd gurka för servering

Instruktioner

  1. Förbered ingredienserna: Börja med att skiva potatisen och löken. Skär köttet i jämna skivor, ca 1 cm tjocka.
  2. Stek köttet: Värm upp en stor gryta eller stekpanna och smält smöret. Stek köttskivorna snabbt på hög värme tills de får fin färg på båda sidor. Krydda med salt och peppar. Ta upp köttet och lägg åt sidan.
  3. Stek löken: I samma gryta, tillsätt mer smör om nödvändigt och stek löken tills den är mjuk och gyllene.
  4. Bygg grytan: Varva potatis, stekt lök och kött i lager i grytan. Börja och avsluta med ett lager potatis. Krydda varje lager med lite salt, peppar och timjan. Lägg i lagerbladen.
  5. Tillsätt vätska: Häll över öl och köttbuljong så att det precis täcker ingredienserna.
  6. Långkok: Låt sjömansbiffen sjuda under lock på svag värme i cirka 1,5 timmar. Potatisen ska vara mjuk och köttet mört.

Näringsinnehåll

0
Vi skulle gärna vilja höra dina tankar, vänligen kommentera.x
()
x