Vitlökssmör är en riktig smakförhöjare som aldrig går ur tiden. Oavsett om du brer det på en bit nygrillat bröd, smälter det över en saftig köttbit eller låter det smaksätta en ugnsrostad potatis, så är det här ett tillbehör som alltid imponerar. Vårt recept på vitlökssmör är enkelt, snabbt och fullt av smak – precis så som ett riktigt bra basrecept ska vara.
Till skillnad från många andra varianter med onödiga tillsatser eller svårfunna ingredienser, håller det här vitlökssmöret sig till det klassiska – men med några små knep för extra fräschör och djup.
Innehållsförteckning

Grundrecept för kryddat smör
Ingredienser
- 200 g rumsvarmt smör
- 2 vitlöksklyftor finhackade eller pressade
- 1 msk finhackad persilja
- 1 tsk citronsaft
- 1/2 tsk salt
- 1/2 tsk svartpeppar
Instruktioner
- Låt smöret bli rumsvarmt så att det blir lätt att blanda.
- Tillsätt vitlök, persilja, citronsaft, salt och svartpeppar.
- Rör ihop ingredienserna noggrant så att allt blandas jämnt.
- Rulla in smöret i plastfolie eller bakplåtspapper och forma det till en rulle.
- Lägg smöret i kylen i minst en timme innan användning.
Serveringsförslag
Vitlökssmör passar perfekt till grillade rätter, särskilt kött, kyckling och fisk. Klicka det över en saftig köttbit eller låt det smälta ner i nykokt pasta för en snabb och lyxig middag.
Vill du imponera? Brödet till förrätten blir magiskt med ett lager vitlökssmör som rostas i ugnen. Servera gärna med ett glas svalt vitt vin, som sauvignon blanc, eller en ljus lageröl.
Smöret är också fantastiskt till bakad potatis eller ugnsrostade grönsaker – och barnen älskar det på pasta med lite riven ost!
Förvaring och hållbarhet
Förvara vitlökssmöret i en lufttät burk i kylskåp – där håller det sig i upp till 10 dagar. Vill du förbereda i förväg? Forma till en rulle i plastfolie och frys in. Det är bara att skiva av en bit när du behöver.
Smöret går också att frysa i iskubslåda – perfekt om du vill ha små portionsbitar att ta fram till pastan, grillningen eller stekpannan.
Vanliga frågor
Kan jag använda torkad vitlök istället för färsk?
Det går, men smaken blir mildare och lite mindre fräsch. Färsk vitlök ger bäst resultat.
Hur gör jag vitlökssmör luftigare?
Vispa smöret med elvisp i några minuter innan du blandar i resten – det ger ett fluffigare och mer lättsmörat resultat.
Kan jag använda vitlökssmör som smaksättare i matlagning?
Absolut! Klicka i lite i slutet av stekningen eller låt det smälta över varma grönsaker eller kött. Det funkar också fint som bas i en enkel pastasås.