Flygande Jakob – En galet god klassiker med banan och bacon

174fd485 bf8e 4235 831e 78f618b10f79

Flygande Jakob är den där märkliga men magiskt goda 70-talsrätten som aldrig riktigt försvann – med god anledning! Kombinationen av krämig grädde, kyckling, banan, jordnötter och knaperstekt bacon låter kanske galen, men smakar helt fantastiskt. Den här versionen av Flygande Jakob är precis så enkel som den ska vara – perfekt för vardagsmiddag eller när du vill bjuda på något nostalgiskt men ändå lite annorlunda.

174fd485 bf8e 4235 831e 78f618b10f79

Flygande jakob

Flygande Jakob – en krämig 70-talsklassiker med kyckling, banan, jordnötter och bacon. Enkelt, galet gott och perfekt för vardagen!
Total tid 1 timme 20 minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Skandinavisk
Portioner 4 pers
Kalorier 790 kcal

Ingredienser
  

  • 600 g kycklingfilé eller 1 grillad kyckling
  • 2 dl vispgrädde kan bytas mot matlagningsgrädde
  • 1 dl chilisås typ Heinz
  • 2 bananer
  • 140 g bacon 1 paket
  • ½ –1 dl salta jordnötter
  • Salt och svartpeppar
  • Servera med: kokt ris ca 3 dl okokt = 6 dl kokt

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 225 °C.
  • Tillaga kycklingen:
  • – Använd färdiggrillad kyckling och dra isär i bitar, eller stek kycklingfilé i bitar tills genomstekt. Salta och peppra.
  • Stek baconet knaprigt, låt rinna av på hushållspapper.
  • Skiva bananerna och lägg i en ugnsform tillsammans med kycklingen.
  • Blanda grädden med chilisåsen och häll över kyckling och bananer.
  • Toppa med bacon och jordnötter.
  • Gratinera mitt i ugnen i ca 15–20 minuter tills gratängen bubblar och får lite färg.
  • Servera med nykokt ris och gärna en fräsch grönsallad vid sidan av.
Keyword Fågel

Tips och variationer

Vill du göra en lite nyttigare version? Byt ut grädden mot matlagningsgrädde eller en mix av crème fraiche och mjölk. Du kan också använda kalkonbacon eller utesluta bacon helt för en magrare variant.

Vegetarisk? Byt ut kycklingen mot quornbitar eller stekt halloumi. En klick sambal oelek eller chiliflakes i såsen kan också ge en extra kick för den som gillar hetta.

Vill du lyxa till det? Använd färsk grillad kyckling i bitar istället för fryst eller tillagad filé. Det ger både mer smak och bättre konsistens.

Serveringsförslag

Flygande Jakob serveras klassiskt med ris – gärna jasmin- eller basmatiris för fluffig känsla. Vill du prova något nytt, kan du testa blomkålsris eller pressad potatis som alternativ.

En enkel grönsallad med citron- eller vinägrettdressing passar utmärkt till, som fräsch kontrast till den gräddiga rätten.

Till dryck? Satsa på något fruktigt! Ett halvtorrt vitt vin (som en riesling) eller en kall äppelmust balanserar sötman i rätten perfekt.

Förvaring och hållbarhet

Flygande Jakob håller sig fint i kylskåp i upp till 3 dagar. För bästa resultat, värm i ugn på 175 °C tills genomvarm, eller försiktigt i mikron.

Går utmärkt att frysa i portionslådor – låt tina i kylskåp över natten och värm sedan som vanligt. Strö gärna på nya jordnötter efter uppvärmning för att behålla krispet!

Vanliga frågor

Måste man ha banan i Flygande Jakob?
Traditionen säger ja – men om du tycker banan i mat är för galet kan du utesluta den. Rätten blir lite mindre ”Jakob” men fortfarande supergod.

Kan jag använda färdiggrillad kyckling?
Absolut! Det sparar både tid och disk. Dra isär köttet i bitar och blanda ner direkt i såsen innan allt åker in i ugnen.

Går det att göra laktosfri?
Ja! Använd laktosfri grädde och kontrollera att övriga ingredienser (t.ex. bacon och jordnötter) inte innehåller laktos. Lika gott, bara snällare mot magen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating