Dröm dig bort till soliga tavernor med den här fantastiskt goda Grekisk Kyckling Gyros! Saftig kyckling marinerad i citron, vitlök, oregano och yoghurt – precis som i Grekland. Serveras med krämig tzatziki, fräsch sallad och mjukt pitabröd. En komplett måltid som känns både lyxig och lättlagad.
Till skillnad från många snabbmatsvarianter där kycklingen kan bli torr, är denna Grekisk Kyckling Gyros saftig, smakrik och gjord från grunden. Det är den perfekta balansen mellan syrligt, salt, örtigt och friskt – en riktig medelhavsfavorit!
Innehållsförteckning

Grekisk Kyckling Gyros
Ingredienser
Kyckling
- 1 kg kycklinglårfiléer benfria och utan skinn
Marinad
- 3 stora vitlöksklyftor finhackade (ca 3 tsk)
- 1 msk vitvinsvinäger eller rödvins-/äppelcidervinäger
- 3 msk citronsaft
- 1 msk extra jungfruolivolja
- 3 msk grekisk yoghurt helst fullfet
- 1 ½ msk torkad oregano
- 1 tsk salt
- Svartpeppar efter smak
Tzatziki
- 2 gurkor ger ca 1/2 – 3/4 dl riven gurka efter att vätskan pressats ur
- 3 dl grekisk yoghurt helst fullfet
- 1 msk citronsaft
- 1 msk extra jungfruolivolja eller mer för fylligare smak
- 1 vitlöksklyfta finhackad
- 1/4 tsk salt
- Svartpeppar efter smak
Sallad
- 3 tomater urkärnade och tärnade
- 3 gurkor tärnade
- 1/2 röd spansk lök finhackad
- 1/4 dl färska persiljeblad valfritt
- Salt och peppar
Till Servering
- 4-6 pitabröd eller flatbröd
Instruktioner
Instruktioner
- Marinera kycklingen
- Lägg alla ingredienser till marinaden i en ziplock-påse och massera för att blanda. Lägg i kycklingen och massera så att marinaden täcker all kyckling. Marinera i minst 2 timmar, gärna 3 timmar, helst 12 timmar – men inte längre än 24 timmar.
Gör tzatzikin
- Dela gurkan på längden och skrapa ut de vattniga kärnorna med en tesked. Riv grovt med ett rivjärn och krama ur överflödig vätska med hushållspapper eller en kökshandduk.
- Lägg gurkan i en skål, tillsätt övriga ingredienser och blanda. Låt stå i minst 20 minuter så smakerna hinner mogna.
Förbered salladen
- Blanda alla ingredienser i en skål. Smaka av med salt och peppar.
Tillaga kycklingen
- Pensla ett grillgaller med olja och värm upp grillen till medelhög värme. Alternativt, hetta upp 1 msk olja i en stekpanna.
- Ta kycklingen ur marinaden och stek eller grilla i 2–3 minuter per sida tills den är gyllene och genomstekt (tiden beror på storleken).
- Lägg över på en tallrik, täck löst med folie och låt vila i 5 minuter.
Montera gyros
- Om kycklingbitarna är stora, dela dem i mindre bitar.
- Lägg ett pitabröd (gärna uppvärmt) på ett bakplåtspapper eller aluminiumfolie. Lägg lite sallad i mitten, toppa med kyckling och tzatziki.
- Rulla ihop brödet med fyllningen, vik in pappret runt och snurra änden för att stänga. Skär av överflödigt papper om du vill.
- 💡 Tips: Lägg gärna upp alla ingredienser på bordet och låt alla göra sina egna wraps!
Tips och variationer
Vill du göra en vegetarisk gyros? Byt ut kycklingen mot grillad halloumi, aubergine eller tofu – marinaden passar utmärkt även till grönsaker.
Du kan enkelt göra gyrosen i ugn: Lägg den marinerade kycklingen i en ugnsform och baka i 200°C i ca 25 minuter. Vill du ha extra yta? Kör på grillfunktionen i slutet.
För mer smak kan du lägga till chili i marinaden eller toppa med smulad fetaost, oliver eller picklad rödlök vid servering.
Serveringsförslag
Grekisk Kyckling Gyros gör sig allra bäst i varma pitabröd eller flatbröd, fyllda med tzatziki, kyckling och sallad. Vill du variera kan du även servera med ris, bulgur eller pommes frites.
Dryck som passar till: en kall öl, vitt vin med syra (t.ex. assyrtiko eller sauvignon blanc), eller en fräsch lemonad med mynta.
Tips! Låt alla göra sina egna wraps – det blir både socialt och roligt vid middagsbordet.
Förvaring och hållbarhet
Den marinerade kycklingen kan ligga i kyl upp till 24 timmar innan tillagning.
Tillagad kyckling håller 3–4 dagar i kyl i en lufttät burk. Den går också utmärkt att frysa – perfekt till matlådor eller framtida gyros-sug!
Tzatzikin håller sig fräsch i 2–3 dagar, men bör inte frysas. Salladen är bäst samma dag den görs.
Besök våran arikel om Förvaring och hållbarhet
Vanliga frågor om Grekisk Kyckling Gyros
Kan jag använda kycklingbröst istället för lårfilé?
Ja, men tänk på att bröst kan bli torrare. Lårfilé ger bäst resultat i en gyros eftersom det blir saftigare.
Vad gör jag om jag inte har grekisk yoghurt?
Du kan använda turkisk yoghurt eller crème fraîche som alternativ – men grekisk yoghurt ger bäst konsistens i både marinad och tzatziki.
Går det att förbereda allt i förväg?
Absolut! Marinera kycklingen kvällen innan, gör tzatzikin i god tid och förvara allt i kylen. Då är det bara att steka, värma bröd och lägga upp.
Sammanfattning
Grekisk Kyckling Gyros är ett enkelt sätt att få in den där autentiska smaken av Grekland i vardagen. Med en balanserad marinad, fräsch tzatziki och färska grönsaker blir det en smakrik måltid som passar hela familjen. Servera i wraps eller på tallrik – och känn Medelhavets vindar blåsa in i ditt kök!