Grekisk Kyckling Gyros
Grekisk Kyckling Gyros är en smakrik och färgstark rätt inspirerad av det klassiska grekiska gatuköket. Mört, marinerat kycklingkött grillas till perfektion och serveras med krämig tzatziki, fräsch sallad och varma pitabröd eller flatbröd. Kombinationen av citron, vitlök, oregano och yoghurt i marinaden ger kycklingen en oemotståndlig smak som passar lika bra till vardag som till helg. Perfekt för en somrig middag, en mysig kväll med vänner – eller när du bara vill drömma dig bort till Medelhavet.
Total tid 3 days d 26 minuter minuter
Måltid Huvudrätt, Lunch
Kök Grekisk
Portioner 4 pers
Kalorier 641 kcal
Kyckling
- 1 kg kycklinglårfiléer benfria och utan skinn
Marinad
- 3 stora vitlöksklyftor finhackade (ca 3 tsk)
- 1 msk vitvinsvinäger eller rödvins-/äppelcidervinäger
- 3 msk citronsaft
- 1 msk extra jungfruolivolja
- 3 msk grekisk yoghurt helst fullfet
- 1 ½ msk torkad oregano
- 1 tsk salt
- Svartpeppar efter smak
Tzatziki
- 2 gurkor ger ca 1/2 – 3/4 dl riven gurka efter att vätskan pressats ur
- 3 dl grekisk yoghurt helst fullfet
- 1 msk citronsaft
- 1 msk extra jungfruolivolja eller mer för fylligare smak
- 1 vitlöksklyfta finhackad
- 1/4 tsk salt
- Svartpeppar efter smak
Sallad
- 3 tomater urkärnade och tärnade
- 3 gurkor tärnade
- 1/2 röd spansk lök finhackad
- 1/4 dl färska persiljeblad valfritt
- Salt och peppar
Till Servering
- 4-6 pitabröd eller flatbröd
Instruktioner
Marinera kycklingen
Lägg alla ingredienser till marinaden i en ziplock-påse och massera för att blanda. Lägg i kycklingen och massera så att marinaden täcker all kyckling. Marinera i minst 2 timmar, gärna 3 timmar, helst 12 timmar – men inte längre än 24 timmar.
Gör tzatzikin
Dela gurkan på längden och skrapa ut de vattniga kärnorna med en tesked. Riv grovt med ett rivjärn och krama ur överflödig vätska med hushållspapper eller en kökshandduk.
Lägg gurkan i en skål, tillsätt övriga ingredienser och blanda. Låt stå i minst 20 minuter så smakerna hinner mogna.
Tillaga kycklingen
Pensla ett grillgaller med olja och värm upp grillen till medelhög värme. Alternativt, hetta upp 1 msk olja i en stekpanna.
Ta kycklingen ur marinaden och stek eller grilla i 2–3 minuter per sida tills den är gyllene och genomstekt (tiden beror på storleken).
Lägg över på en tallrik, täck löst med folie och låt vila i 5 minuter.
Montera gyros
Om kycklingbitarna är stora, dela dem i mindre bitar.
Lägg ett pitabröd (gärna uppvärmt) på ett bakplåtspapper eller aluminiumfolie. Lägg lite sallad i mitten, toppa med kyckling och tzatziki.
Rulla ihop brödet med fyllningen, vik in pappret runt och snurra änden för att stänga. Skär av överflödigt papper om du vill.
💡 Tips: Lägg gärna upp alla ingredienser på bordet och låt alla göra sina egna wraps!