
Letar du efter en snabblagad och smakrik rätt som både mättar och värmer? Då är kikärtsgryta med kokosmjölk något för dig! Den här rätten kombinerar krämigheten från kokosmjölk med värmande kryddor som garam masala och spiskummin – perfekt när du vill laga något gott utan krångel. Bonus: den är helt vegansk och fullproppad med god energi.
Innehållsförteckning

Kikärtsgryta med kokosmjölk
Ingredienser
- 1 burk kikärtor
- 1 burk kokosmjölk
- 1 gul lök hackad
- 2 vitlöksklyftor pressade
- 1 tsk garam masala
- 1 tsk spiskummin
- 1 msk olivolja
Instruktioner
- Stek lök och vitlök i olivolja tills de är mjuka och genomskinliga.
- Tillsätt kikärtor, kokosmjölk och kryddor (garam masala och spiskummin).
- Låt sjuda i ca 10 minuter för att smakerna ska sätta sig.
- Servera grytan med ris eller quinoa för en komplett måltid.
Tips och variationer
Vill du variera din kikärtsgryta med kokosmjölk? Testa att tillsätta färsk spenat i slutet av tillagningen – det ger både färg och extra näring. För lite syra och friskhet kan du pressa i lite citron eller lime. Gillar du hetta? En nypa chiliflakes eller en skvätt sriracha lyfter grytan ytterligare.
Om du inte har garam masala hemma kan du byta ut det mot curry, och spiskummin går att ersätta med koriander för en annan ton. Du kan också byta kikärtorna mot linser eller svarta bönor om du vill variera proteinkällan.
Serveringsförslag
Kikärtsgryta med kokosmjölk serveras allra helst med nykokt ris, gärna basmati, eller fluffig quinoa. Vill du göra det lite matigare? Servera med ett vitlöksbröd eller naan för att få med varje droppe av den goda såsen.
Dryck? Ett glas vatten med mynta och citron passar fint, men även en lätt öl eller en kall havredryck är riktigt gott till.
Förvaring och hållbarhet
Den här kikärtsgrytan med kokosmjölk är lika god dagen efter – om inte ännu bättre! Förvara den i en tättslutande matlåda i kylen upp till 4 dagar. Den går också utmärkt att frysa i portionsförpackningar. Vid uppvärmning kan du tillsätta en skvätt vatten eller kokosmjölk om såsen känns för tjock.
Vanliga frågor
Kan jag använda torkade kikärtor?
Ja, men de behöver blötläggas över natten och kokas innan du använder dem. För snabbmat är konserverade kikärtor enklast.
Kan jag göra grytan barnvänlig?
Absolut! Minska mängden kryddor och uteslut eventuell chili så blir smaken mildare men fortfarande god.
Funkar det med annan mjölk än kokosmjölk?
Du kan testa havregrädde eller sojagrädde, men kokosmjölken ger både fyllighet och den där karaktäristiska smaken som gör kikärtsgryta med kokosmjölk så god.