Janssons frestelse är en av de där rätterna som genast väcker minnen – från julbord och påskluncher till söndagsmiddagar hos mormor. Den lena potatisen, den salta ansjovisen och den krispiga ytan av ströbröd gör Janssons frestelse till ett måste för alla som älskar klassisk husmanskost. Dessutom är det en rätt som både imponerar på gäster och fungerar perfekt som vardagsmat.
Innehållsförteckning


Klassisk Janssons frestelse – Krämig & Smakrik
Ingredienser
- 2 burkar 125 g Ansjovis
- 2 st stora gula lökar
- 1 kg fast potatis
- 5 dl vispgrädde
- salt och peppar
- 3 msk ströbröd
- smör
Instruktioner
- Värm ugnen till 225 grader.
- Skala och skär lök i tunna skivor och fräs mjukt med smör i en stekpanna på låg temperatur utan att den tar färg.
- Skala potatisen och skär den i tunna strimlor.
- Värm upp grädde och ansjovisspad från båda burkarna med en nypa salt och peppar på spisen. Obs, den ska inte koka utan bara koka upp snabbt. Glöm inte att smaka av så grädden har tillräckligt mycket smak.
- Smöra en ugnssäker form. Varva sedan potatis, anjovis och lök.
- Häll på grädden (med anjovisspadet i) över potatisen. Tänk på att grädden inte ska täcka potatisen, utan det ska vara ca 1-2 centimeter kvar (annars bubblar det över).
- Strö över ströbröd och lägg på några klickar smör.
- Grädda din Janssons Frestelse i 225 grader i ca 1 timme i nedre delen av ugnen (tills potatisen är mjuk och fått en ljusbrun färg).
Tips och variationer
För en extra smakrik Janssons frestelse kan du prova att blanda i lite riven lagrad ost i gräddblandningen. En skvätt ansjovisspad kan också höja smaken ytterligare. Om du gillar hetta – addera en nypa cayenne eller vitpeppar.
Vill du göra en vegetarisk version? Ersätt ansjovisen med kapris, soltorkade tomater eller svarta oliver för att få fram liknande sälta. Det finns också växtbaserade ”ansjovisliknande” produkter som funkar riktigt bra om du vill behålla originalkänslan men hoppa över fisken.
Serveringsförslag
Janssons frestelse passar perfekt som en del av ett traditionellt svenskt julbord, tillsammans med köttbullar, rödbetssallad och sill. Men det är även en utmärkt vardagsrätt – servera den som huvudrätt med en fräsch grönsallad, eller som tillbehör till ugnsstekt lax eller kallskuret.
Till dryck rekommenderas klassiker som julmust, lättöl eller ett glas mineralvatten med citron. Vill du lyxa till det lite? Ett glas torrt vitt vin passar förvånansvärt bra till den krämiga sältan i Janssons frestelse.
Förvaring och hållbarhet
Om du får rester över håller Janssons sig fräsch i kylskåp i upp till 3 dagar. Förvara den i en tättslutande matlåda eller låt formen svalna och täck med plastfolie. Vid uppvärmning kan du tillsätta lite grädde eller mjölk för att återfå krämigheten.
Rätten går också bra att frysa, men tänk på att potatisen kan ändra lite konsistens. För bästa resultat: frys in i portionsbitar och värm i ugn.
Vanliga frågor
Kan man göra Janssons frestelse i förväg?
Ja, det går jättebra! Du kan laga den helt klar, låta den svalna och sedan värma upp vid servering. Den blir nästan godare dagen efter.
Vilken potatis är bäst?
Välj fast potatis – den håller formen under gräddningen och ger den rätta strukturen.
Är det verkligen ansjovis som används, inte sardeller?
Precis! Svensk ansjovis (egentligen skarpsill) är sötare och mildare än sardeller. Använd alltid rätt sort – det gör stor skillnad i smaken.