Go Back Email Link
Janssons Frestelse

Klassisk Janssons frestelse – Krämig & Smakrik

Laga en klassisk Janssons Frestelse med krämig grädde, smakrik ansjovis och mjuk potatis. Perfekt till julbordet eller som en lyxig middag!
Total tid 1 timme 30 minuter
Måltid Tillbehör
Kök Skandinavisk
Portioner 8 pers
Kalorier 400 kcal

Ingredienser
  

  • 2 burkar 125 g Ansjovis
  • 2 st stora gula lökar
  • 1 kg fast potatis
  • 5 dl vispgrädde
  • salt och peppar
  • 3 msk ströbröd
  • smör

Instruktioner
 

  • Värm ugnen till 225 grader.
  • Skala och skär lök i tunna skivor och fräs mjukt med smör i en stekpanna på låg temperatur utan att den tar färg.
  • Skala potatisen och skär den i tunna strimlor.
  • Värm upp grädde och ansjovisspad från båda burkarna med en nypa salt och peppar på spisen. Obs, den ska inte koka utan bara koka upp snabbt. Glöm inte att smaka av så grädden har tillräckligt mycket smak.
  • Smöra en ugnssäker form. Varva sedan potatis, anjovis och lök.
  • Häll på grädden (med anjovisspadet i) över potatisen. Tänk på att grädden inte ska täcka potatisen, utan det ska vara ca 1-2 centimeter kvar (annars bubblar det över).
  • Strö över ströbröd och lägg på några klickar smör.
  • Grädda din Janssons Frestelse i 225 grader i ca 1 timme i nedre delen av ugnen (tills potatisen är mjuk och fått en ljusbrun färg).
Keyword Tillbehör