Krämig potatisgratäng är ett av de mest älskade tillbehören i det svenska köket – och med all rätt! Den här versionen med fast potatis (gärna Marilyn), vitlök och gratinerad ost är extra len, smakrik och passar till det mesta. Perfekt till både vardagsmiddag och helgens festmåltid – och garanterat en favorit på buffén.
Innehållsförteckning

Potatisgratäng
Equipment
- 1 Mandolin(för perfekta potatis skivor) Gör livet lättare
Ingredienser
- 1800 g fast potatis gärna marilyn
- 3 vitlöksklyftor
- 2 1/2 dl vispgrädde
- 5 dl mjölk
- 2 1/2 tsk salt
- 2 krm grovmalen svartpeppar
- 2 dl riven ost
Instruktioner
Sätt ugnen på 200°C.
- Skala och skär potatisen i 3–4 mm tjocka skivor, gärna i matberedare. Skala och finriv vitlöken.
- Koka upp grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar i en kastrull. Tillsätt potatisen och låt koka upp under omrörning. Koka på medelvärme utan lock tills potatisen är mjuk, ca 20 minuter. Rör då och då. Smaka av. Tillsätt ev mer salt och peppar.
- Häll potatisblandningen i en ugnssäker form, ca 25×30 cm (för 6 port). Jämna till och strö över osten.
- Gratinera i mitten av ugnen ca 25 minuter. Låt gratängen vila minst 30 minuter före servering, så den hinner sätta sig.
Tips och variationer
Du kan enkelt variera din krämiga potatisgratäng efter smak. För en extra fyllig smak – byt ut en del av mjölken mot crème fraîche eller blanda i en skvätt vitt vin.
Vill du ha en vegetarisk huvudrätt? Lägg till skivade champinjoner, lök eller grillad paprika mellan potatislagren. För lite mer sting, riv ner lite muskot eller tillsätt ett par nypor chiliflakes.
Byt gärna ut osten till lagrad prästost eller västerbottensost om du vill ha mer karaktär. Och för en lyxig touch – toppa med smörstekta kantareller precis innan servering.
Serveringsförslag
Krämig potatisgratäng passar utmärkt till det mesta – från grillat kött och kyckling till vegetariska biffar eller en fräsch grönsallad. Servera gärna med en klick syrlig crème fraîche eller en frisk örtsås för balans.
Som dryck är ett friskt vitt vin, exempelvis en chardonnay, ett säkert kort. För alkoholfritt – prova med citronvatten eller en lätt äppelmust.
Förvaring och hållbarhet
Potatisgratängen håller sig bra i kylskåp i upp till 3–4 dagar. Förvara den i en lufttät burk eller täckt form. Vid uppvärmning i ugn blir ytan krispig igen – täck gärna med folie första halvan av tiden för att behålla fukten.
Gratängen går även bra att frysa. Låt den svalna helt innan du fryser in den i portionsbitar. Vid upptining – tina över natten i kyl och värm i ugn tills genomvarm.
Vanliga frågor
Måste jag använda Marilyn-potatis?
Nej, men en fast potatis är bäst. Marilyn är ett utmärkt val för sin goda smak och fina konsistens, men t.ex. Asterix eller King Edward fungerar också.
Kan jag göra gratängen i förväg?
Absolut! Den blir nästan ännu godare när den fått stå till sig. Gör den dagen innan och värm i ugn – perfekt om du vill slippa stressa inför middagen.
Kan jag använda matlagningsgrädde istället för vispgrädde?
Ja, men smaken blir lite mindre fyllig. Vill du ha det lite lättare kan du använda matlagningsgrädde – men vispgrädde ger den där riktigt krämiga känslan.