Potatisgratäng
Krämig potatisgratäng med vitlök och ost – ett klassiskt tillbehör som passar till allt. Enkel att laga, god att förbereda, och älskad av alla!
Total tid 1 timme t 20 minuter minuter
Måltid Tillbehör
Kök Skandinavisk
Portioner 6 pers
Kalorier 496 kcal
- 1800 g fast potatis gärna marilyn
- 3 vitlöksklyftor
- 2 1/2 dl vispgrädde
- 5 dl mjölk
- 2 1/2 tsk salt
- 2 krm grovmalen svartpeppar
- 2 dl riven ost
Sätt ugnen på 200°C.
Skala och skär potatisen i 3–4 mm tjocka skivor, gärna i matberedare. Skala och finriv vitlöken.
Koka upp grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar i en kastrull. Tillsätt potatisen och låt koka upp under omrörning. Koka på medelvärme utan lock tills potatisen är mjuk, ca 20 minuter. Rör då och då. Smaka av. Tillsätt ev mer salt och peppar.
Häll potatisblandningen i en ugnssäker form, ca 25x30 cm (för 6 port). Jämna till och strö över osten.
Gratinera i mitten av ugnen ca 25 minuter. Låt gratängen vila minst 30 minuter före servering, så den hinner sätta sig.