Ärtsoppa med Pannkakor – Svensk husmanskost när den är som bäst
Laga en klassisk torsdagsmiddag med ärtsoppa och fläsk, serverad med nygräddade pannkakor, vispad grädde och drottningsylt. En tidlös husmansfavorit!
Total tid 3 timmar t 15 minuter minuter
Måltid Huvudrätt, Soppa
Kök Skandinavisk
Portioner 4 pers
Kalorier 600 kcal
Ärtsoppa
- 500 g torkade gula ärtor blötlagda över natten
- 1 gul lök
- 250 g rimmat fläsk
- 0,5 kruka färsk timjan
- 10 cm purjolök det vita
- 1,5 l vatten
- 1 msk torkad timjan
- 1 msk mild senap
- salt
Pannkakor
- 4 ägg
- 3 dl vetemjöl
- 7 dl mjölk
- 0,5 tsk salt
- 1 msk strösocker
Ärtsoppa
Skiva fläsket i 1 cm skivor och hacka löken och purjolök. Mät upp vatten i en kastrull och lägg i avrunna ärter, lök, fläsk, purjolök och färsk timjan. Låt koka på medelvärme i ca 1 timme, tills ärterna är helt mjuka. Rör om då och då.
Ta upp fläsket och lägg till sidan. Vispa upp ärtsoppan med en ballongvisp för att få bort skalbitar. Smaka upp soppan med torkad timjan, senap och salt. Tärna fläsket och blanda ner i soppan igen.
Pannkakor
Vispa ägg, mjöl och salt till en jämn smet. Tillsätt mjölk och socker och fortsätt vispa. Ställ smeten åt sidan och låt den svälla ett par minuter.
Smält smör i en het stekpanna och stek pannkakorna på ganska hög värme ett par minuter på varje sida. Servera pannkakorna nystekta med vispad grädde och drottningsylt.