Autentiska Tacos al Pastor – Mexikanskt Recept med Grillad Ananas
Lär dig att laga autentiska Tacos al Pastor med marinerat fläsk, grillad ananas och färska tillbehör. Perfekt för tacokvällen – saftigt, smakrikt och enkelt att göra hemma!
Total tid 4 timmar t 50 minuter minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Mexikanskt
Portioner 8 pers
Kalorier 625 kcal
Kött och Marinad
- 1,8 kg fläskkarré benfri
- 3 torkade guajillo-chilis
- 0,6 dl apelsinjuice
- 0,6 dl limejuice
- 1 medelstor lök grovt hackad
- 2 tsk malen kanel
- 2 tsk mexikansk oregano
- 2 tsk malen spiskummin
- 60 g achiotepasta
- 1 tsk salt
- 1 msk svartpeppar
Till servering
- Tortillas
- 1 färsk ananas rensad, skivad och grillad
- 0,6 dl färsk koriander hackad
- 1 medelstor rödlök hackad
- 2 limefrukter skurna i klyftor
Förbered chilin
Koka upp vatten i en kastrull och lägg i guajillo-chilifrukterna. Täck med lock och låt stå i ca 5 minuter tills de mjuknar.
Ta upp chilin, skär bort stjälkar och ta ut fröna. Använd handskar för att undvika irritation.
Gör marinaden
Lägg guajillo-chilin, apelsinjuice, limejuice, lök, kanel, svartpeppar, oregano, spiskummin, achiotepasta och salt i en mixer.
Mixa tills du får en slät pasta. Om den är för tjock, tillsätt lite av det varma vattnet från chilin och mixa igen.
Marinera köttet
Häll marinaden över köttet och blanda väl så att alla bitar täcks.
Täck skålen med plastfolie och låt marinera i kylskåpet i minst 4 timmar, helst över natten.
Ta ut köttet ur kylen 30 minuter innan tillagning.
Tillagning
🔥 Grillmetod
Förvärm grillen till medelhög värme och smörj gallret lätt.
Grilla köttskivorna i ca 7–8 minuter per sida, tills de får en lätt brynt yta och når en innertemperatur på minst 63°C.
Grilla ananasskivorna i ca 5 minuter per sida tills de får fina grillränder.
🔥 Ugnsmetod
Förvärm ugnen till 230°C.
Klä en ugnsform med aluminiumfolie och placera ett grillgaller ovanpå.
Lägg köttet på gallret, ringla över lite olivolja och rosta i ugnen i ca 30 minuter tills ytan får en lätt brynt färg.
För extra krispighet, slå på grillelementet de sista minuterna. Pensla gärna köttet med sin egen marinad under tillagningen.
Servering
1️⃣ Låt köttet vila i 5 minuter och skär sedan i små bitar.
2️⃣ Fyll tortillas med kött, grillad ananas, hackad rödlök och koriander.
3️⃣ Servera med limeklyftor och din favorit-salsa.