Lägg kikärtorna i en stor skål och häll på kallt vatten. Låt stå i minst 12 timmar (upp till 2 dagar är okej).
Skölj kikärtorna noggrant. Lägg dem i en matberedare och tillsätt de andra ingredienserna.
Mixa på hög hastighet i 2–3 minuter, skrapa ned sidorna vid behov, tills kikärtorna är väldigt små korn. Blandningen ska se ut som en slät guacamole utifrån (se video).
Ta upp stora matskedar av blandningen och forma till bollar (eller dom, disk eller torped), lägg på en bricka. Det bör bli cirka 20 stycken, cirka 2,5 cm breda.
Låt stå i kylen i 30 minuter.
Häll olja i en stekpanna eller stor gryta - minst 1,7 cm. Värm på medelhög värme till 180 - 190°C(eller släpp i en liten bit, den ska fräsa energiskt).
Placera en boll i en stor sked (eller med tång) och släpp i oljan. Fritera i omgångar i cirka 4 minuter, använd två gafflar för att rulla dem, tills de är djupt gyllene och riktigt krispiga på utsidan.
Låt rinna av på pappershanddukar. Upprepa med de andra falaflarna.
Servera direkt från fritösen med valfri sås! Gör falafelwraps eller tallrikar med tabbouleh, tomat, lök och såser. Se och 6.