Go Back Email Link
Falafel

Falafel med Tahinisås

Denna hemlagade falafel är en perfekt kombination av krispig utsida och mjuk, smakrik insida. Gjord på blötlagda kikärtor, färska örter som persilja och koriander, och kryddad med cumin och koriander för en härlig smak.
Blötläggning 12 timmar
Total tid 35 minuter
Måltid Huvudrätt, Lunch
Kök Mellanöstern
Portioner 4 pers
Kalorier 489 kcal

Ingredienser
  

  • 225 g orkade kikärtor
  • 1 kopp persiljekvistar grovt hackade
  • 1 kopp korianderblad grovt hackade
  • 6 salladslökar bara den vita och ljusgröna delen, finhackade
  • 2 vitlöksklyftor hackade
  • 1 tsk spiskummin
  • 1/2 tsk koriander
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 4 tsk vetemjöl ELLER kikärtsmjöl
  • 5 msk rvatten

För fritering:

  • 500 ml vegetabilisk olja

Tahinisås

  • 4 matskedar tahini
  • 2 matskedar citronsaft
  • 4 matskedar vatten
  • 1/4 tesked salt justera efter smak
  • Servering
  • Pita-bröd eller annat flatbröd
  • Hummus valfri extra
  • Strimlad sallad tomatskivor, skivad röd eller vit lök

Instruktioner
 

Falafel:

  • Lägg kikärtorna i en stor skål och häll på kallt vatten. Låt stå i minst 12 timmar (upp till 2 dagar är okej).
  • Skölj kikärtorna noggrant. Lägg dem i en matberedare och tillsätt de andra ingredienserna.
  • Mixa på hög hastighet i 2–3 minuter, skrapa ned sidorna vid behov, tills kikärtorna är väldigt små korn. Blandningen ska se ut som en slät guacamole utifrån (se video).
  • Ta upp stora matskedar av blandningen och forma till bollar (eller dom, disk eller torped), lägg på en bricka. Det bör bli cirka 20 stycken, cirka 2,5 cm breda.
  • Låt stå i kylen i 30 minuter.
  • Häll olja i en stekpanna eller stor gryta - minst 1,7 cm. Värm på medelhög värme till 180 - 190°C(eller släpp i en liten bit, den ska fräsa energiskt).
  • Placera en boll i en stor sked (eller med tång) och släpp i oljan. Fritera i omgångar i cirka 4 minuter, använd två gafflar för att rulla dem, tills de är djupt gyllene och riktigt krispiga på utsidan.
  • Låt rinna av på pappershanddukar. Upprepa med de andra falaflarna.
  • Servera direkt från fritösen med valfri sås! Gör falafelwraps eller tallrikar med tabbouleh, tomat, lök och såser. Se och 6.

Tahinisås:

  • Blanda tahini och citronsaft, och rör om väl. Blandningen kommer att stelna.
  • Rör i vattnet, 1 matsked i taget, tills det blir lösare igen. Den slutliga konsistensen ska vara som en tjock droppsås. Smaka av med salt.
Keyword Vegetarisk