Go Back Email Link

Kalops med Rotfrukter

Ett robust, tidsödande mästerverk. Nötköttet, smältande mört efter timmar av simrande, badar i en rustik buljong smaksatt med kryddpeppar och lagerblad. Rotfrukterna – morot, lök – bidrar med en jordnära sötma som balanseras perfekt av köttets djup. En svensk klassiker; ett bevis på tålamodets belöning.
Total tid 1 timme
Måltid Huvudrätt
Kök Skandinavisk
Portioner 4 pers
Kalorier 600 kcal

Ingredienser
  

  • 3 msk olivolja
  • En matsked smör
  • 1 kg köttgryta kött
  • 3 vitlöksklyftor hackad
  • 1 medelstor lök tärnad
  • 1 burk eller flaska öl
  • 6 dl nötkött buljong mer efter behov
  • 1 msk Worcestershire sås
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 1/2 tsk socker
  • 1/2 tsk paprika
  • 1/2 tsk salt
  • Nymalen svartpeppar
  • 2 morötter grovt skivade
  • 2 palsternackor grovt skivade
  • 1 liten kålrot grovt skivade
  • 2 msk mjöl tillval

Instruktioner
 

  • Hetta upp olja och smör i en kastrull och bryn nötkött. Ta av nötkött från pannan, kasta i vitlök och lök och koka tills mjuknat, ca 3 minuter.
  • Häll i öl, nötkött buljong, Worcestershiresås, tomatpuré, socker, paprikapulver, salt och lite peppar.
  • Lägg tillbaka nötkött i grytan, locket på och låt sjuda på svag värme tills köttet är mycket mört, 1 1/2 till 2 timme. Om vätskenivån blir för låg, tillsätt mer buljong om det behövs.
  • Tillsätt morötter, palsternackor och rovor och fortsätta att sjuda tills grönsakerna är mjuka och vätskan reduceras, ca 30 minuter.

Anteckning

Hackad färsk persilja, till garnering
Keyword Kött