Knaperstekt sidfläsk med löksås
Krispigt stekt fläsk med krämig löksås och kokt potatis – en riktig husmansklassiker som smakar hemlagat och traditionellt.
Total tid 45 minuter minuter
Måltid Huvudrätt, Lunch
Kök Skandinavisk
Portioner 4 pers
Kalorier 750 kcal
Löksås
- 2 gula lökar
- 2 msk smör
- 2 msk vetemjöl
- 1 ½ dl kraftig oxfond
- 2 dl mjölk
- 1 ½ dl grädde
- 1 krm malen vitpeppar
- ½ tsk salt
Stek fläsket:
Hetta upp en gjutjärnspanna på medelvärme.
Lägg ner fläskskivorna, sprid ut dem så de inte ligger för tätt.
Stek långsamt tills de är gyllenbruna och knapriga. Häll av överflödigt fett vid behov.
Lägg det färdigstekta fläsket på hushållspapper och spara 2 tsk stekflott till löksåsen.
Håll fläsket varmt i ugnen till servering.
Löksås:
Skala och finhacka lökarna.
Fräs löken i smör på medelvärme i en kastrull i cirka 2 minuter tills den mjuknar.
Ta av kastrullen från värmen och rör ner vetemjölet.
Sätt tillbaka kastrullen på plattan och vispa i oxfond, mjölk och grädde, lite i taget.
Tillsätt stekflottet och låt såsen sjuda på låg värme i cirka 5 minuter.
Krydda med vitpeppar och smaka av innan du eventuellt tillsätter salt.