Go Back Email Link
Fläskmedloksås

Knaperstekt sidfläsk med löksås

Krispigt stekt fläsk med krämig löksås och kokt potatis – en riktig husmansklassiker som smakar hemlagat och traditionellt.
Total tid 45 minuter
Måltid Huvudrätt, Lunch
Kök Skandinavisk
Portioner 4 pers
Kalorier 750 kcal

Ingredienser
  

  • 600 g rimmat sidfläsk

Löksås

  • 2 gula lökar
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 ½ dl kraftig oxfond
  • 2 dl mjölk
  • 1 ½ dl grädde
  • 1 krm malen vitpeppar
  • ½ tsk salt

Till servering:

  • Kokt potatis

Instruktioner
 

Förbered fläsket:

  • Värm ugnen till 100°C.
  • Skär sidfläsket i skivor.

Stek fläsket:

  • Hetta upp en gjutjärnspanna på medelvärme.
  • Lägg ner fläskskivorna, sprid ut dem så de inte ligger för tätt.
  • Stek långsamt tills de är gyllenbruna och knapriga. Häll av överflödigt fett vid behov.
  • Lägg det färdigstekta fläsket på hushållspapper och spara 2 tsk stekflott till löksåsen.
  • Håll fläsket varmt i ugnen till servering.

Löksås:

  • Skala och finhacka lökarna.
  • Fräs löken i smör på medelvärme i en kastrull i cirka 2 minuter tills den mjuknar.
  • Ta av kastrullen från värmen och rör ner vetemjölet.
  • Sätt tillbaka kastrullen på plattan och vispa i oxfond, mjölk och grädde, lite i taget.
  • Tillsätt stekflottet och låt såsen sjuda på låg värme i cirka 5 minuter.
  • Krydda med vitpeppar och smaka av innan du eventuellt tillsätter salt.

Servering:

  • Servera det knaperstekta fläsket med löksåsen och kokt potatis.
Keyword Kött