Go Back Email Link
Korean fried Chicken

Koreansk Friterad Kyckling med Snabbpicklade Grönsaker

Laga koreansk friterad kyckling med en krispig yta och klibbig, smakrik sås! Perfekt balans mellan hetta, sötma och sälta. Servera med ris & picklade grönsaker. 🍗🔥
Total tid 1 timme
Måltid Huvudrätt
Kök Korean
Portioner 4 pers
Kalorier 700 kcal

Ingredienser
  

Snabbpicklade grönsaker

  • 1 dl risvinäger
  • 3 msk strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 morot
  • 10 cm rättika
  • 1/2 rödlök

Sås

  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 msk neutral olja
  • 1 1/2 dl japansk soja
  • 2 - 4 msk gochujang eller 2 msk sriracha och 1 msk misopaste, för 4 port
  • 1/2 dl honung
  • 2 msk risvinäger
  • 1 dl farinsocker
  • 3 msk ketchup

Frityrsmet

  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl majsstärkelse
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 3 dl iskallt vatten

Kyckling

  • 2 1/2 dl majsstärkelse
  • 2 1/2 tsk vitlökspulver
  • 2 tsk gochugaru koreansk chili (eller se tips)
  • 1 tsk salt
  • 600 g kycklinglårfilé
  • ca 1 1/2 l neutral olja till fritering

Till servering

  • 2 msk rostade sesamfrön
  • 1 dl hackade rostade jordnötter
  • kokt ris gärna jasminris

Instruktioner
 

  • Picklade grönsaker: Blanda risvinäger, socker och salt tills sockret löses upp i en skål som även rymmer grönsakerna. Skala och strimla morot och rättika tunt. Skala och strimla rödlöken. Blanda ner grönsakerna i lagen. Låt stå 30 minuter.
  • Sås: Skala och finhacka vitlöken och stek mjuk olja i en liten kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka ihop 10–15 minuter utan lock till en klibbig sås. Ställ åt sidan.
  • Frityrsmet: Vispa ihop alla ingredienser till en slät smet.
  • Kyckling: Blanda majsstärkelse, vitlökspulver, gochugaru och salt i en bunke.
  • Skär varje kycklinglårfilé i 3 bitar. Vänd först kycklingen i majsstärkelsen och sedan i frityrsmeten så de täcks runtom. Vänd sedan en gång till i majsstärkelsen.
  • Värm oljan till 180°C i en stor kastrull.
  • Fritera kycklingen i omgångar ca 10 minuter eller tills kycklingen är genomstekt och krispig. Lägg på galler eller hushållspapper och låt rinna av. Om du vill ha kycklingen extra krispig friterar du den en gång till.

Anteckning

Till servering: Lägg kycklingen i en bunke och blanda med såsen så kycklingen täcks runt om, strö över sesamfrön och jordnötter.
Servera genast med kokt ris och de picklade grönsakerna.
Keyword Fågel