Go Back Email Link
Pho

Pho Bo – Vietnamesisk Nudelsoppa

Lär dig att laga autentisk vietnamesisk pho med en rik och smakfull buljong, tunna risnudlar och perfekt skivat nötkött. Det ultimata receptet för hemlagad Pho Bo
Total tid 6 timmar
Måltid Huvudrätt, Lunch
Kök Vietnamesisk
Portioner 8 pers
Kalorier 560 kcal

Ingredienser
  

  • 7-8 cm bitar ingefära skurna på längden (behöver inte skalas)
  • 2 lökar skalade
  • 2,3 kg nötköttsmärgben eller knäben
  • 900 g nötkött t.ex. högrev, skuren i 2 bitar
  • 5 liter vatten
  • 2 salladslökar skurna i 10 cm långa bitar
  • 0,6 dl fisksås
  • 70 g rock sugar (eller 2 ½ msk vanligt strösocker)
  • 8 stjärnanis
  • 6 hela kryddnejlikor
  • 1 kanelstång
  • 1 svart kardemumma valfritt
  • 2 tsk fänkålssfrön
  • 2 tsk korianderfrön
  • 1 msk salt
  • För servering
  • 450 g torkade pho-nudlar
  • 150 g nötkött oxfile

Garnityr

  • Skivade chilifrukter
  • Tunt skivad lök
  • Hackad salladslök
  • Koriander
  • Mungbönsgroddar
  • Thaibasilika
  • Limeklyftor
  • Hoisinsås och/eller Sriracha valfritt

Instruktioner
 

  • Lägg benen och nötköttet i en stor gryta och häll på vatten så att det täcker. Koka upp och koka i 5 minuter. Häll av vattnet och skölj grytan noggrant. Denna process tar bort orenheter och ger en renare buljong.
  • Använd tång för att hålla ingefäran och löken (en åt gången) över en öppen låga, eller lägg dem direkt på en gasbrännare. Vänd tills de blir lätt svartbrända och doftande, cirka 5 minuter. Skölj bort den brända ytan.
  • Tillsätt 5 liter (eller mer/mindre beroende på om du skalat upp eller ner receptet) vatten till grytan och koka upp. Lägg tillbaka benen och köttet, tillsammans med den brända och rengjorda ingefäran och löken. Tillsätt salladslöken, fisksåsen och sockret. Sänk värmen till låg och låt sjuda tills nötköttet är mört, cirka 40 minuter. Skumma ytan ofta för att ta bort skum och fett.
  • Ta en bit av högreven och lägg den i en skål med isvatten för att stoppa tillagningsprocessen. Lägg den sedan i en behållare och ställ in i kylskåp (denna bit ska skivas och serveras senare i din pho). Lämna den andra biten av köttet i grytan för att smaksätta buljongen.
  • Rosta stjärnanis, kryddnejlikor, kanelstång, kardemumma, fänkål och korianderfrön i en torr panna på medellåg värme i cirka 3 minuter, tills de börjar dofta. Använd hushållssnöre för att binda ihop kryddorna i en bit ostduk och lägg den i grytan.
  • Täck grytan och fortsätt sjuda i ytterligare 4 timmar. Tillsätt salt och fortsätt att sjuda. Skumma vid behov och smaka av buljongen för att justera med mer socker, fisksås eller salt om det behövs.
  • Koka pho-nudlarna enligt paketets instruktioner. Lägg i en skål och toppa med några skivor av högreven och den råa sirloinen.
  • Koka upp buljongen ordentligt och häll den över varje skål med nudlar. Den heta buljongen kokar köttet.

Anteckning

Servering
Garnera med chili, tunt skivad lök, salladslök, koriander, mungbönsgroddar och thaibasilika. Sätt en limeklyfta vid sidan och servera med hoisinsås eller Sriracha efter smak.
Keyword Kött